Våra producenter

En av våra producenter

familjen Demières champagne

Historien om familjen Demière och deras champagne började 1936 i Fleury la Rivière, när Fernand Demière köpte sina allra första vinstockar. Fram till och med andra världskriget sålde han sina druvor till négociants, men 1945 tillverkades de första flaskorna av egengjord champagne som såldes till vinhandlare i Epernay.

1956 hade sonen Jack just fyllt 16 års när han tog över familjeföretaget och bestämde sig för att utveckla verksamheten. Han expanderade produktionen och köpte mer mark att odla sina druvor på. Tio år senare, 1966, köpte Jack sin första egna källare, utrustad med två traditionella Champagne-pressar (Coquard) och tillsammans med sin fru Arlette inledde de nu en ny era för husets utveckling.

Deras dotter Audrey och hennes man Jérôme tog över företaget 1998, och fem år senare grundade de A & J Demière. För att möta den växande efterfrågan utökade de produktionskapaciteten genom att köpa en ny källare 2010 och byggde sedan ut 2015 för att kunna ta emot större grupper på vineriet.

Vingårdarna, som sträcker sig över Montagne de Reims och Vallée de la Marne, kännetecknas av en unik terroir av sandig jordmån rik på fossiler och snäckskal. Denna jord ger vinerna en karaktär av finess, elegans och sälta.

Familjen Demière är starkt engagerad i hållbarhet, med fokus på att minska sitt CO2-avtryck genom bland annat närheten mellan vingårdarna och produktionsanläggningarna samt fokus på en hållbar vinodling. Jérôme är en av grundarna av Meunier Institutet, en organisation som verkar för att marknadsföra champagner tillverkade på Meunier.

Vinifieringen sker med en kombination av traditionella metoder såsom träpressar och lagring i grottor och ekfat, tillsammans med moderna metoder som lagring i betongägg och solerasystem. Deras husstil, ”The Demière Style”, kännetecknas av sälta, friskhet och fruktighet.

Huset odlar Meunier (50 %), Pinot Noir (30 % ) och Chardonnay (20 %) på omkring 9 hektar, och producerar årligen cirka 65 000 flaskor över 13 olika cuvéer, inklusive en Côteaux Champenois Blanc.

En av våra producenter

champagne Christophe Pitois

Christophe Pitois är ett välkänt namn som kommer från en lång familjetradition av vinmakare och odlare i Le Mesnil-sur-Oger där hans familj har ägnat generationer till att förfina hantverket sedan 1600-talet. Husets odlingar finns huvudsakligen i Mesnil-sur-Oger men även i Oger och Cramant, och ägs sedan 2000 av Christophe och hans syster. Hela egendomen är klassificerad som Grand Cru och belägen i hjärtat av denna terroir. Druvorna är uteslutande Chardonnay. 

I sama veva som Christope tog över marken från sin far slutförde han sin utbildning till nationell oenolog. Titeln gav honom möjligheten att arbeta med vinifiering för flera välrenommerade vinhus, inklusive ett Grand Cru Classé i Bordeaux.

Efter att ha gjort karriär som vinmakare ville Christophe skapa sitt eget märke med druvor från den högklassiga mark hans familj äger. Hans vision var en modernare champagne där den unika jordmånen framhävs via fräschör och mineralitet, vilket han också lyckades med. 

Allt grundar sig i miljömedveten vintillverkning och vinifiering sker i ståltankar och tunnor (särskilt för Lieu-Dits). För att bibehålla fräschör minimerar, eller utesluter, han den malolaktiska jäsningen och har låg eller ingen dosage i sina cuvéer. 

En av våra producenter

BLANCA TERRA

Blanka Terra startade 2014 när den nyblivne pensionären Don Bernat Febrer bestämmer sig för att satsa helhjärtat på vinodling. Han tar hjälp av en välrenommerad oenolog och tillsammans med sin dotter Maria Antonia och hennes make Pedro Sansó påbörjar de sin vinresa på de 6,5 hektar mark de äger.

De köper mer mark i Montuiri 2019 och bygger ett modernt vineri där de enbart behåller ytterväggar och tak från den byggnad som står på marken, och investerar sedan i högteknologiska och toppmoderna maskiner. Av de gamla maskinerna och andra inventarier från vineriet bygger de ett museum och satsar samtidigt på vinturism. På grund av denna utveckling börjar barnbarnen Joan Sanso Febrer och hans bror Bernat nu också att arbeta i det växande familjeföretaget.

Blanca Terra har nu 12 hektar noga utvalda för sin terroir i mitten av ön Mallorca, i distrikten Porreres och Montuiri. Jordmånen består av sand och lera, och de skapar kvalitetsvin på inhemska och internationella druvor såsom Chardonnay, Riesling, Manto Negro, Monastell, Syrah, Giró Ros, Moscatel, Petit Verdot m.fl. De handskördar alla sina druvor på tidig morgon och arbetar ekologiskt med vinifiering i utan tillsatta sulfiter. Många av deras viner är också veganska.